Hjortron kallas också skogens guld.
De guldgula bären med mjuka former pryder våra myrar och är ofta svåra att nå men otroligt goda att äta. Här är några fakta som du kanske inte visste om de läckra bären.
De är inga bär
Ja, det är faktiskt sant. Hjortron räknas egentligen som små stenfrukter och klassas inte som bär. Ändå kallar vi dem för just bär.
De växer faktiskt i nästan hela landet
Man kan tro att bären endast går att få tag på i norr, men hjortron växer över nästan hela landet. Undantaget är Öland och södra Skåne. Men främst finns de i norr där det finns gott om myrar och våta skogsmarker där bären trivs.
De är hälsosamma
Hjortron innehåller mycket C-vitamin, 100 gram hjortron täcker nästan hela dagsbehovet. Dessutom innehåller de fibrer, magnesium, zink, kalium och betakaroten. Man behöver alltså inte köpa importerade bär från andra sidan jorden för att äta nyttigt. Läs mer om näringsämnen nedan:
De plockas för hand
Hjortron plockas från mitten av juli till slutet av augusti. Säsongen är kort ca fyra till sex veckor. Eftersom de växer på fuktig mark så är det gummistövlar, långa vandringar och stort tålamod man behöver för att förvärva de gyllene bären. Hjortron plockas endast för hand och kan inte odlas. Bären är därför en riktig lyxvara. En burk hjortronsylt kan därför kosta en del.
De är känsliga för vädret
Hjortron blommar tidigt med vita vackra blommor. De är känsliga för frost och även kraftiga regnskurar. Är våren för kall kan det innebära få bär då insekterna är viktiga för pollineringen. Det betyder stor variation mellan åren i tillgång på hjortron. Ett år täcks marken i brandgult medan det nästa år knappt finns ett bär i sikte.
……………..
Näringsämnen och nyttighet
Hjortron är faktiskt en riktig hälsobomb. Bären innehåller bland annat proteiner, fibrer (bären består av flera sammansatta stenfrukter vilket gör den mycket rik på fibrer), tanniner, magnesium, kalcium, järn, fosfor och zink. Hjortron innehåller också vitamin C , samt B-vitaminer och några av de viktigaste fettsyrorna.
Man har sedan långt tillbaka i tiden kokat te på hjortronblad, då det ansågs vara en potent huskur mot olika infektioner.